Adilcevaz’ın 6 km. kadar kuzeyindeki volkanik bir tepenin üzerinde yer alan Kef kalesi, Urartuların yaşadıkları bir yerleşim yeridir.Bu tabii tepenin üç tarafı, doğu, batı ve güney yönleri çok dik ve sarptır. Bu yüzden bu yönlerden kaleye çıkılması hemen hemen imkansızdır. Kaleye ancak kuzeyden yaklaşılabilir. Urartular döneminde de kale kapısının kuzeyde olması muhtemeldir.
Kef Kalesi yalnızca Urartular döneminde kullanılmıştır. Bunun nedeni ,daha sonraki dönemlerde yörede egemenlik kuran ulusların özellikle de Selçukluların ilçenin batısındaki kayalıklar üzerindeki göle doğru uzanan diğer bir küçük Urartu Kalesini savunmak için daha uygun bulmalarıdır.
1964 yılında Kef Kalesinde yapılan kazılarda otuzdan çok odası olan,büyük bir saray kalıntısı ortaya çıkartılmıştır. Bu odalardan bir bölümünde düzenli iki sıra halinde çok sayıda büyük küp bulunmuştur. Bu küplerden bir tanesi ilçe merkezinde bulunan İnönü İlköğretim Okulunun bahçesinde sergilenmektedir.
Kimi kesimlerde büyük taş bloklardan meydana gelen kale duvarlarının bazı kısımları günümüzde de ayaktadır. Odalarda ise, temelde taş, üst bölümlerde kerpiç kullanılmıştır. Büyük taş bloklarının yüzlerinde ilginç kabartmalardır. Burada aslan, mızrak, hayat ağacı, kartal, palmet, pencere , kule, çatı korkuluğu gibi motiflere rastlanmaktadır.